NAV og Fontenehuset: Samspill som skaper endringer

Karianne Løkke Vestberg på konferansen Arbeid for bedre psykisk helseDet Norske Teatret.

Karianne Løkke Vestberg, leder i NAV Fredrikstad, understreker at arbeidsinkludering handler om mer enn bare jobb – det handler om fellesskap og å bygge broer mellom mennesker og tjenesteapparatet.

"Fontenehuset har knyttet NAV tettere til viktige aktører i kommunen", sier Karianne. "Samarbeidet strekker seg langt utover formelle avtaler, og handler om tillit og nysgjerrighet."

NAV og Fontenehuset jobber sammen om prosjekter som Snuplassen, som hjelper unge inn i arbeid, og Psykt bra mangfold, som inkluderer innvandrere. Kaffedatene med andre kommunale ledere en gang i måneden har også styrket det lokale samarbeidet.

 

Mennesker før tall

Bak statistikken er det alltid ekte mennesker av kjøtt og blod. Mennesker med håper og drømmer. Ved utgangen av 2023 sto 685.000 personer i alderen 20 til 66 år utenfor arbeid eller utdanning. NAV-direktør Hans Christian Holte har forklart dette med et mindre stramt arbeidsmarked og flyktningestrømmen fra Ukraina.

Foto: Hans Christian Holte og Ulf Andersen i forbindelse med et tidligere besøk på Fontenehuset Asker.

"Fontenehuset spiller en viktig rolle som inkluderingsarena for flyktninger, ungdom og andre med psykiske helseutfordringer," sier Karianne. "Samarbeidet har åpnet øynene våre for hva inkludering virkelig betyr."

 >>> Les også: Tjenestetilbud som kobler arbeid og helse: – Fontenehuset tetter gapet mellom stolene

Den enkle magien i hverdagen

NAV Fredrikstad har også tatt sitt samfunnsansvar ved å tilby overgangsarbeid – en midlertidig jobbmulighet for personer som trenger å komme tilbake i arbeidslivet. Med støtte og veiledning fra Fontenehuset tar medlemmene små, men meningsfulle oppdrag som gradvis øker deres arbeidskapasitet. NAV-ansatte har også merket hvordan dette samarbeidet beriker arbeidsmiljøet.

"Fontenehus-medlemmene røsker litt opp i kulturen vår og gir oss innblikk i en ny verden," sier Karianne.

FRA ARENDALSUKA 2024: Karianne Løkke Vestberg, leder i NAV Fredrikstad i grønt bak til høyre.
Her sammen med øvrige paneldeltakere Herman Ravndal (IT-konsulent Advokatfirmaet Selmer), Håvard Lunde Helgesen (Forsker, Arbeidsforskningsinstituttet/OsloMet), Sebastian Bolz Ebrahimian (Servicemedarbeider IT, Advokatfirmaet Selmer), Marte Reenaas (Bærekraftsleder, Veidekke Bygg Trondheim), Anette Trettebergstuen (Arbeids- og sosialkomiteen, Arbeiderpartiet), Sonja Skinnarland, (Arbeids- og tjenestedirektør, NAV) og Torhild Stimo, (Daglig leder, Fontenehus Norge)

 

En invitasjon til fremtidige partnere

Karianne oppfordrer arbeidsgivere til å besøke sitt lokale Fontenehus og si ja til overgangsarbeid. NAV Fredrikstad er et levende bevis på at dette samarbeidet skaper varige endringer – ikke bare for enkeltpersoner, men for hele lokalsamfunnet.

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Hvordan starte Fontenehus?

Neste
Neste

Fra skepsis til suksess