Hvordan starte Fontenehus?

Grethe Berntsen Jarål (t.v.) er daglig leder på Fontenehuset Nordre Follo. Her står hun i resepsjonen sammen med Linda, Edda María og Murad.

Gang på gang har de sett maktesløshet og mismot bli til sunne dager, nye vennskap og mestring på Fontenehuset.

Mangler det Fontenehus der du bor? Er du initiativtakeren som kan endre på det? Her er noe du kan begynne med:

  • Besøk et Fontenehus. Se og opplev med egne øyne hva et Fontenehus er.

  • Kontakt Fontenehus Norge på post@fontenehus.no. Vi er paraplyorganisasjonen med ansvar for etablering. Vi kjenner hele prosessen.

  • Gjør research: Hvor mange innbyggere er det i området ditt? Er det hold i ambisjonen om Fontenehus akkurat her? Hvilke tilbud finnes i kommunen fra før? Sett deg inn i Fontenehusmodellen og standardene.

  • Snakk med lokale politikere. Er de kjent med fordelene Fontenehus innebærer for enkeltmennesket og samfunnet?

Få kommunen med på laget

Forankring i kommunen er avgjørende for at Fontenehus Norge skal stille seg bak en etablering. Dette fordi kommunal finansiering er en forutsetning for bevilgninger fra Helsedirektoratet.

Denne rekkefølgen sikrer en sunn og stabil driftsmodell av Fontenehuset – helt fra starten. Vi i Fontenehus Norge bistår deg gjerne for å rette det gode engasjementet mot lokale politikere. Kontakt oss gjerne for mer informasjon: post@fontenehus.no

 – Veien fra å be om hjelp til å komme i en giverrolle er kort, forteller Grethe. På Fontenehuset kan du komme på omvisning den ene dagen, bli medlem, og så sitter du plutselig i resepsjonen neste dag og tar imot en ny som vil ha omvisning.

Et tilbud som favner bredt og virker godt

Det er lett å unne mennesker med moderate eller alvorlige psykiske helseplager alt godt. Alle fortjener å finne sin plass i samfunnet, med meningsfulle jobber og vennskap. Men hva skal til for å få til det i praksis?

  • Et brennende ønske om å hjelpe.

  • Evnen til å dyrke frem ressursene og mulighetene i mennesker som trenger litt ekstra oppfølging.

  • Et sterkt engasjement for å bedre den psykiske folkehelsen gjennom arbeid og konstruktive arbeidsfellesskap.

Dette er typiske kjennetegn for ildsjeler som realiserer sitt ønske om å gjøre noe nyttig, ved å etablere nye Fontenehus.

Grethe passer godt til beskrivelsen. Men det er det noe annet, og langt mer konkret, som er avgjørende for å lykkes: Å få kommunen med på laget. Det er Fontenehus Norge klare for å hjelpe deg med.

GRETHE BERNTSEN JARÅL: – Ingen mennesker er bare én ting. På Fontenehuset får det friske i mennesket utfolde seg, samtidig med den delen som trenger hjelp og gjerne går i behandling.

Det friske i folk?

Grethe påpeker noe som ofte glemmes: – Det bor så mye mer i folk enn hva vi tror. Når en får status som syk blir det fort mye fokus på sykdom og det som ikke funker. Hva med alle de andre erfaringene, kunnskapen og egenskapene vi trenger å bruke? Men hva med det som fremdeles funker? spør hun retorisk.

For mange som kommer hit står riktignok sykdom i veien for å få til jobben, studiene, foreldrerollen eller andre roller i livet, forteller Grethe.

– Men hva med den delen av deg som er frisk? Folk kan så utrolig mye de ikke tenker over, fordi det ikke har blitt brukt, eller spurt etter.

Grethe har eksempler fra den arbeidsrettede dagen på Fontenehus, hvor medlemmer overrasket både seg selv og de andre: – Jeg husker ei som var veldig stille og nesten ikke sa noe. Plutselig har hun masse å komme med når et medlem trenger støtte i sin dialog med Nav, forteller Jarål.

– Det var fantastisk morsomt at folk nærmest klorte på døra før huset hadde åpna. Vi fikk også flere henvendelser fra folk som ville bli medlemmer av huset da vi søkte etter ansatte. Nå utvider vi stadig tilbudet og folk kommer fra nabokommunen for å oppleve håpet, mestringen, tilhørigheten og den gode utviklingen.

Gode resultater og lave kostnader

I Oslo Economics’ undersøkelse rapporterte aktive medlemmer i 2023 at:

  • 84 % opplever bedring av egen helse

  • 78 % har fått økt tro på egne ressurser

  • 54 % opplever redusert behov for innleggelse eller akutt hjelp

  • 39 % er i jobb eller praksis. 16% er i studier

Fontenehus erstatter ikke behandling, men når medlemmene rapporterer om bedre helse (84%) og redusert behov for innleggelser (54%), er det verdt å merke seg at kostnadene for å drifte et Fontenehus beløper seg til ca 60.000 kroner per medlem i året. (Utregning: Antallet medlemmer nasjonalt delt på summen av budsjettene til de 22 Fontenehusene.)

Til sammenligning er dette beløpet nok til å dekke bare omtrent 3,1 døgn med akutt psykiatrisk behandling hvis vi bruker tallene fra rapporten Kostnadsnivå og produktivitet i psykisk helsevern og TSB 2014-2018 // SAMDATA spesialisthelsetjeneste fra 2018.
(Utregning: gjennomsnittlig kostnad per oppholdsdøgn i psykisk helsevern for barn og unge: 19.500 kroner. 60.000 delt på 19.500 er 3,1.)

Derfor tør vi si at vi er et rimelig hjelpetilbud som hjelper mange uten å bruke store ressurser.

8 fakta om Fontenehus:

  • Fontenehus er arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske problemer.

  • På Fontenehus er du medlem eller medarbeider. Alle jobber side om side og ingen omtales som bruker, klient eller lignende.

  • Du trenger ingen henvisning for å bli medlem.

  • Som medlem er du frivillig til stede, og bidrar i arbeidsfellesskapet etter evne.

  • Medlemskap kombineres enkelt med behandling, jobb, studier og er uavhengig av personens relasjon til NAV.

  • Tilbudet har ingen tidsbegrensning. Det skal være en trygg base for folk fra første stund, og et godt sted å komme tilbake til hvis man trenger støtte igjen senere.

  • Tilbudet er gratis, livssynsnøytralt og politisk uavhengig.

  • Fontenehusene i Norge er del av en verdensomspennende metode for arbeidsrehabilitering innen psykisk helse. Vår internasjonale overbygning er Clubhouse International.

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Partner suksess 2

Neste
Neste

NAV og Fontenehuset: Samspill som skaper endringer