Fra skeptiker til varm tilhenger
Nå er Fontenehuset Senja godt etablert på Finnsnes og markerer seg både på Verdensdagen for psykisk helse, Fontenehusenes Vinduaksjon, NRK TV-aksjonen og får jevnlig positive presseoppslag for det gode arbeidet som gjøres.
Fontenehuset Senja ble etablert i 2021, men veien dit var ikke uten motstand. Blant skeptikerne var daværende rådmann Hogne Eidissen, som innrømmer at han i utgangspunktet ikke var overbevist om verdien av et Fontenehus. Men erfaringene fra de siste årene har overbevist ham om hvor viktig og samfunnsnyttig dette tilbudet er for kommunen.
I en samtale med Fontenehus Norges etableringsansvarlig, Martha Helene Nogva, delte Eidissen ærlig om sin skepsis, hvordan synet hans endret seg, og hvorfor han nå ser på Fontenehuset som en av de klokeste investeringene kommunen har gjort.
Skepsisen som ble til begeistring
"Jeg var skeptisk til noe som var nytt," sier Eidissen. "Jeg satt meg ikke ordentlig inn i konseptet, noe jeg i ettertid ser at jeg burde ha gjort." Han trekker fram at det var politikeren Line Miriam Haugan som kjempet for å få Fontenehuset inn i kommunens budsjett. Selv om han som rådmann var nødt til å følge politiske vedtak, var han fortsatt avventende. Vendepunktet kom da han måtte sette seg inn i modellen for å implementere den.
Resultatene taler for seg selv
Eidissen forteller at resultatene fra Fontenehuset i Senja har vært overveldende positive. Ved tidspunktet for intervjuet var 13 medlemmer gått over i arbeid eller studier, men ved utgangen av 2024 hadde dette tallet vokst til 28. "Du trenger ikke mange over fra ytelser til arbeid eller utdanning før det lønner seg samfunnsøkonomisk. Men enda viktigere er hva dette gjør for folk personlig – det gir verdighet og mening," sier han.
Han erkjenner at det var utfordrende å få gjennomslag for etableringen i en presset kommuneøkonomi. "Når økonomien krever kutt, er det vanskelig å prioritere noe som ikke er en lovpålagt tjeneste. Men det handler om å se at dette sparer penger på andre områder, som helse- og sosialytelser. Det er bare ikke alltid lett å se den effekten der og da."
Et sted for tilhørighet og verdighet
Eidissen har selv besøkt Fontenehuset og sett hvilken forskjell det utgjør for mennesker som ellers ikke finner sin plass. "Det finnes dem som er så ensomme at de går sist også når de går alene," reflekterer han. "På Fontenehuset møtte jeg mennesker som hadde funnet tilhørighet og opplevde å være nyttige. Jeg skjønte hvor mye det betyr for dem, og også for de pårørende rundt dem."
Han peker på at Fontenehuset ikke bare gir medlemmene en sosial arena, men også muligheten til å bidra, utvikle seg og noen ganger finne veien tilbake til arbeidslivet. "Av og til må vi se forbi pengene og fokusere på hva som skaper et godt samfunn. At folk får verdige liv, er helt nødvendig for at et samfunn skal være bra."
Refleksjoner og råd til andre kommuner
Når han ser tilbake, skulle Eidissen ønske at han hadde satt seg inn i konseptet tidligere og vært mer åpen. "Jeg var nok for avvisende i starten, men nå ser jeg at det var en feil."
Hans råd til andre kommuner er tydelig: "Sett dere inn i det. Besøk et Fontenehus og se hvordan det fungerer i praksis. Dere vil se at etableringen er verdt det på sikt."
En bredere tjenesteportefølje
Eidissen understreker viktigheten av at Fontenehuset ikke står alene, men samarbeider med andre tjenester i kommunen. "Vi må ha en bredde i tilbudene – innen rus, psykisk helse og sosiale arenaer. Det handler om å spille hverandre gode for innbyggernes beste."
Samfunnsøkonomisk gevinst og menneskelig verdi
Til slutt trekker Eidissen fram hvordan Fontenehuset gir tilbake til både individet og samfunnet. "Det er samfunnsøkonomisk fornuftig, men enda viktigere er det at det gir folk verdighet og mening. Et lokalsamfunns styrke ligger i hvordan vi tar vare på de som trenger det mest. Og når folk finner mening og tilhørighet, vinner vi alle."