Fontenehusene opererer etter en faglig forankret og virkningsfull modell. Vi samarbeider tett med fagpersoner med interesse for arbeidsinkludering og psykisk helse - med et stadig mål om å holde oss oppdaterte og fremoverlente.

Fag og forskning

Dokumentasjon og forskning

I fem år har vi gjennomført en årlig tilfredshets-undersøkelse og en arbeids- og studieundersøkelse ved samtlige norske Fontenehus. Nå har vi sammenstilt undersøkelsene fra 2017-2021 og regnet ut gjennomsnittsresultatet.

Vi understreker at undersøkelsene er utarbeidet og gjennomført av Fontenehusene selv, men resultatene har vært konsistente over tid og er oppløftende.

Aktuelt fagstoff

Her finner du relevant forsknings- og fagstoff fra aktører og samarbeidspartnere.

Gjennomsnittsresultat fra trivselsundersøkelsene 2017 - 2021

86%

var helt eller delvis enig at fontenehuset hadde påvirket deres helse positivt.

77%

er helt eller delvis enig i at fontenehuset har gitt dem et større sosialt nettverk.

77%

er helt eller delvis enig i at fontenehuset har gitt dem større tro på seg selv og sine ressurser.

74%

var helt eller delvis enig i at fontenehuset hadde gjort dem bedre til å strukturere dagen.

58%

var helt eller delvis enig i at deltakelse på fontenehuset har gitt dem større tro på å komme tilbake ut i jobb.

53%

var helt eller delvis enig at deltakelse på fontenehuset har minsket behovet for innleggelse og akutt hjelp det siste året.

Velkommen, vitenskapelig forskning

Det finnes omfattende internasjonal kvalitativ forskning på fontenehus som helsebasert rehabiliteringstilbud. Dette er bakgrunnen for den støtten Fontenehus får og har fått fra norske helsemyndigheter og Stortingets Helse- og omsorgskomite. Men det finnes lite kvantitativ forskning om fontenehus som arbeidsinkluderingsaktør.

Amerikanske helsemyndigheter har anerkjent Clubhouses som «evidence based programme and practise». Å skaffe midler til et større forskningsprosjekt som også kan se på Fontenehusenes arbeidsinkluderingsaktivitet over tid, er en prioritert oppgave for Fontenehus Norge.

>>> Her finner du den ferskeste internasjonale forskningen på Fontenehus.

Gjennomsnittsresultat fra arbeids- og studieundersøkelsene 2017 - 2021

45%

av medlemmene var
i jobb, studier eller arbeidspraksis

26%

av de som var i lønnet arbeid kombinerte uføretrygd med lønnsinntekt.

60%

av de som ikke var i jobb ønsket seg en jobb eller studieplass.

63%

av disse var i lønnet arbeid.

De fleste hadde små og kortvarige jobber, men 34% av de som var i jobb hadde mer en 50% stilling og 47% hadde stått i jobb i mer enn 12 måneder.

Det finnes i dag over 350 fontenehus i verden, fordelt på over 30 land i alle verdensdeler.

Den internasjonale betegnelsen er «Clubhouse». Det første klubbhuset ble etablert i New York i1948 og ble døpt «Fountainhouse New York» fordi det var en fontene i bakgården. I Skandinavia benyttes «Fontenehus» fordi «klubbhus» gir andre assosiasjoner på våre språk.

Standardene er utviklet i fellesskap av medlemmer og medarbeidere i alle verdens klubbhus, og revideres kontinuerlig. De brukes i opplæring av medlemmer og medarbeidere og sikrer at fontenehus utvikler seg som et arbeidsfellesskap kjennetegnet av likeverd og respekt.

På Fontenehus snakker vi sjelden om «brukermedvirkning» fordi medlemmenes likeverdige delaktighet i driften av huset er et konstant premiss i vår arbeidsrettede modell.

Last ned rapporter fra våre ferskeste medlemsundersøkelser: