Veidekke Bygg viser vei: Et bærekraftig samarbeid for arbeidsinkludering
I en tid hvor norske arbeidsplasser står overfor store samfunnsutfordringer, går Veidekke Bygg og Fontenehuset foran som et inspirerende eksempel. Gjennom et samarbeid som kombinerer arbeidsinkludering, samfunnsansvar og ekte menneskemøter, viser de at det finnes løsninger for de mange hundre tusen menneskene i Norge som står utenfor arbeidslivet – ofte på grunn av psykiske helseutfordringer.
«Fontenehuset har vist oss hvordan vi kan kombinere arbeidsinkludering med vår virksomhet på en meningsfull måte. Sammen kan vi skape en bedre fremtid for flere,»
– Marte Reenaas, Byggeleder i Veidekke Bygg
Bygger broer – Stein for stein
For Veidekke Bygg handler inkluderingsarbeidet om mer enn å fylle ledige stillinger. De ønsker å skape et arbeidsmiljø som berikes av ulike livserfaringer og perspektiver. I samarbeid med Fontenehuset har de etablert små, men viktige stillinger som gir mennesker med psykiske helseutfordringer en verdifull vei tilbake til arbeidslivet.
«Samarbeidet med Fontenehuset har ikke bare gitt oss et mer inkluderende arbeidsmiljø, men også gitt oss muligheten til å bidra til et større formål. Det er en vinn-vinn situasjon for alle parter!»
– Marte Reenaas
Veidekke trekker blant annet fram to fontenehusmedlemmer som er ivrige gamere og som kommuniserer mye på engelsk. Dette har ikke bare gitt de ansatte et innblikk i en annen kultur, men samtidig inspirert til nye samtaleemner og nye måter å jobbe på.
Fra nybakte boller til varige forbindelser
En av de mest minneverdige sidene ved samarbeidet er de små, men hjertelige gestene. Medlemmene fra Fontenehuset dukker ofte opp med nybakte boller, og bidrar med en varme og takknemlighet som smitter over på alle. Slik skapes en atmosfære som handler om mer enn bare arbeid – det handler om å bygge relasjoner mellom mennesker.
«Det er slike øyeblikk som gjør at vi føler at dette samarbeidet er mer enn bare arbeid – det handler om å bygge relasjoner.»
– Marte Reenaas
Støtteordninger som gir trygghet
En viktig del av Fontenehusets modell er overgangsarbeid med vikarordning. Dette gir bedrifter som Veidekke en trygghet om at arbeidshverdagen går rundt, selv om medarbeidere fra Fontenehuset skulle bli syke. Parallelt får de nyansatte tett oppfølging fra Fontenehuset, noe som avlaster arbeidsgiveren og gir en tydelig struktur for den ansatte.
Samfunnsoppdrag i praksis
Ifølge tall fra NOVA og andre forskningsmiljøer står personer med psykiske helseutfordringer i stor fare for å bli stående utenfor arbeidsmarkedet over lang tid. Samtidig kommer Riksrevisjonen med en fersk rapport som understreker behovet for mer inkludering i arbeidslivet. Den nye stortingsmeldingen «En forsterket arbeidslinje» viser at politisk fokus dreier mot nettopp dette: å få flere i jobb.
Veidekke Trondheim har gjennom sitt partnerskap med Fontenehuset tatt et konkret skritt for å bidra til å løse en av våre største samfunnsutfordringer.
«For oss har dette vært en vinn-vinn situasjon. Vi får et mer inkluderende arbeidsmiljø, samtidig som vi bidrar til å skape varige forandringer i samfunnet. Jeg oppfordrer alle arbeidsgivere der ute til å være åpne, nysgjerrige, og ikke minst modige nok til å si ja til Fontenehuset.»
– Marte Reenaas
Inspirasjon for flere bedrifter
Med flere hundre tusen mennesker utenfor arbeidslivet og et sterkt politisk fokus på inkludering, er Veidekkes samarbeidsmodell med Fontenehuset noe flere kan lære av. Gjennom bærekraftige løsninger, tett oppfølging og en genuin interesse for folks potensial, har Veidekke og Fontenehuset vist at det er mulig å kombinere forretningsmessige mål med et brennende samfunnsansvar.
Ønsker du å vite mer om hvordan din bedrift kan inngå partnerskap med Fontenehuset? Ta kontakt – sammen kan vi skape løsninger som gir varige resultater for både virksomheter og enkeltmennesker!