Jobb- og studieklubb
Jobb- og studieklubb er et verktøy for å motivere og støtte til arbeid og studier i gruppe. Her kan medlemmer dele erfaringer, reflektere rundt relevante temaer og hjelpe hverandre på veien videre. Temaer kan være alt fra søknadsskriving, studieteknikker og skrevne og uskrevne regler på arbeidsplassen.
-
Jobb- og studieklubb kan bidra til mer fokus, synlighet og bevisstgjøring rundt jobb og studier. Flere fontenehus opplever at det ikke er nok tid til individuell veiledning til alle som ønsker det, og det kan derfor kan være hensiktsmessig å jobbe i grupper i tillegg. Jobb- og studieklubb åpner også opp for en mer naturlig støtte medlem til medlem og for erfaringsutveksling.
Andre forslag til navn kan være Karriereklubb, Jobb-workshop, Min karriere eller Jobb- og studieforum. Fordelen med å slå sammen jobb og studier er at det kan favne bredere, og man har flere temaer å ta av.
-
• Intervjutrening
• Hull i CV-en: Hva sier jeg til arbeidsgiver? Hvordan har mine erfaringer styrket meg
• Finne ledige jobber ved bruk av nettverk (også fontenehusets nettverk)
• Hvordan presentere seg på 2-3 minutter?
• Studieteknikker
• Skrevne og uskrevne regler på arbeidsplassen
• Hvilke studier kan være lurt å velge
Se flere forslag til temaer her.
← Tilbake
Kom i gang
Både medarbeidere og medlemmer kan ta ta initiativ til å sette i gang Jobb- og studieklubben, men lag plan for innhold og opplegg sammen med interesserte medlemmer.
Inviter alle som ønsker det til workshop for å komme med ideer og temaer (sørg gjerne for å få med medlemmer fra alle enheter).
Lag en plan for temaer, gjerne for et halvt år om gangen.
Bli enige om hyppighet og fast tidspunkt, som ikke krasjer med andre viktige møter.
Informer på fontenehuset om første Jobb- og studieklubb og planen videre (bruk arbeidsmøter, Facebook, SMS, Spond, infoskjerm, husavis, plakater, tavla)
Sørg for at alle medarbeidere kjenner til Jobb- og studieklubben og temaene. Ansvaret for jobb- og studieklubb bør ligge til én medarbeider, men ansvaret kan rullere.
Ha et fast tidspunkt og konkret innhold
Gjennomfør selv med få deltagere
Rydd unna tidspunktet slik at det ikke er andre møter samtidig
Bruk ulike formater: rollespill, film og podcaster
Lag temaplan fremover i tid og tilpass temaer ut ifra årstid/relevans
Unngå for mye søknadsskriving
Ikke bruk tid på individuell oppfølging på møtene
Sørg for at alle på huset kjenner til Jobb- og studieklubben og temaene som kommer. Informer i alle kanaler
Tips og triks
Fordeler med jobb- og studieklubb
Motivasjon og støtte fra andre i samme situasjon
Erfaring- og kunnskapsdeling
Mindre individuell veiledning og mer støtte fra fellesskapet
På fontenehus er det mange som kan bidra med kunnskap og erfaringer. Ved å arrangere jobb- og studieklubb kan medlemmer få hjelp og støtte fra andre i samme situasjon, bli trygge på hverandre og man sparer tid på individuell veiledning.
Gjennomføring av jobb- og studieklubb
-
Jobb- og studieklubben arrangeres gjerne ukentlig og kan vare fra 1 til 1 ½ time. Flere fontenehus har Jobb- og studieklubb året rundt, men tar pause i ferier.
-
Det er vanlig å lage en plan for innhold for en lengre periode. Gjerne tre til seks måneder frem i tid. Dette skaper forutsigbarhet. Man kan også sette opp temaer ut ifra årstid og relevans (f.eks. studiefrister, deltid/sommerjobber).
Det kan lønne seg å holde seg til 1-2 temaer per gang. Dette for at man skal ha tid til å gå litt i dybden og ha tid til samtale rundt bordet rundt temaet. Noen ganger kan det være fint å ha samme tema to ganger på rad, slik at flere får vært med. Noen fontenehus holder seg til et hovedtema hele måneden med forskjellige undertemaer for hver gang.
-
Sørg for å involvere medlemmer i oppstart og gjennomføring av jobb- og studieklubben. Dette er fine oppgaver som kan skrives opp på tavlen. Legg opp til erfaringsdeling, og husk på at jobb- og studieklubben ikke nødvendigvis kun er for de som skal ut i jobb eller studier. Gjennomfør møtet selv med lavt oppmøte.
Bruk arbeidsmøtene for å informere om jobb- og studieklubb, i tillegg til å informere i alle kanaler man kan nå medlemmer (Facebook, SMS, Spond, infoskjerm, husavis, plakater, tavla). Det er viktig at alle medarbeidere på huset kjenner til jobb- og studieklubben og temaene, slik at de kan fremsnakke klubben og oppfordre medlemmer på alle enheter til å delta.
-
Varier gjerne mellom å holde i innholdet selv og invitere inn eksterne bidragsytere. Noen forslag til bidragsytere kan være arbeidsgivere/bedrifter, NAV, Karrieresenter, Tiltaksbedrifter, OA-arbeidsgivere, VGS, voksenopplæring, Høyskoler, universiteter, Folkeuniversitetet, Folkehøyskoler og behandlere (hvordan naturlig stress i nye jobb kan øke symptomer og hvordan komme seg gjennom det).
Enkelte fontenehus arrangerer også jobb- og utdanningsdager eller temauker hvor man inviterer inn nåværende og mulige samarbeidspartnere. Det er også mulig å arrangere arbeidsgiverfrokoster og middager.
-
Det kan være fint å bruke podcaster og film som en del av innholdet/utgangspunkt for diskusjon.
Flere fontenehus bruker rollespill som et verktøy hvor man kan øve seg på en jobbsituasjon eller intervju. Man kan også sammen besøke en arbeidsplass for å finne ut hva jobben går ut på.
Nyttige lenker/ressurser
Eksempel på plan/program for jobb- og studieklubb:
Jobb- og studieklubb høst 2022 (FH Kongsberg)
Karriereklubb vår 2022 (FH Oslo sentrum)
Karriereklubb vår 2022 (FH Ullensaker)
Eksempel på innhold: