Arbeidsforberedende trening (AFT)
Arbeidsforberedende trening (AFT) er et arbeidsrettet tiltak i regi av NAV. Noen av fontenehusene er i dag tiltaksarrangører for AFT. Deltakerne inkluderes i den arbeidsrettede dagen og får en tilgjengelig veileder på fontenehuset.
-
Arbeidsforberedende trening (AFT) er et arbeidsrettet tiltak for de som har fått arbeidsevnen nedsatt, og ønsker tett oppfølging og arbeidstrening for å komme ut i ordinært arbeid. Målet for tiltaket fra NAV er 50 prosent overgang til arbeid eller utdanning.
-
• Kartlegging av interesser og jobbmuligheter gjennom profesjonell karriereveiledning
• Utvikling av jobbferdigheter i et arbeidsfellesskap
• Relevant arbeidspraksis, først på fontenehuset og siden på en selvvalgt arbeidsplass
• Oppfølging for å mestre jobbhverdagen
• Oppdatering av CV og søknader
• Individuell jobbsøkestrategi
• Hjelp til å finne jobb eller starte på utdanning
• Muligheter for støtte fra fontenehuset så lenge en selv ønsker
• Veiledere med kompetanse på psykiske helseutfordringer
← Tilbake
Kom i gang!
1. Sikre forankring i fontenehusmodellen. Fontenehus som vurderer å søke om AFT, bør være sikre på at fontenehusmodellen er godt forankret og at medlemsgrunnlaget er stort nok. Hvert fontenehus avtaler betingelser (som antall plasser) med sitt lokale NAV-kontor. Alle fontenehusene som er godkjente tiltaksarrangører for AFT, har blitt akkreditert av Clubhouse International (men får en merknad i akkrediteringen).
2. Snakk med andre Fontenehus! Ta kontakt med et av fontenehusene som allerede har AFT-tiltak for erfaringsdeling. Fontenehusene Tromsø, Oslo sentrum og Oslo Øst har vært tiltaksarrangør gjennom flere år og kan kontaktes for informasjon og erfaringer rundt AFT på fontenehus.
Fontenehusene Rygge og Nordre Follo har nettopp vært gjennom prosessen med å bli tiltaksarrangør og kan kontaktes for fremgangsmåte og erfaringer med oppstart.
Arbeidsforberedende trening (AFT) på fontenehus
-
Tre av fontenehusene i Norge er forhåndsgodkjente tiltaksarrangører for AFT-tiltaket (Fontenehuset Tromsø, Oslo og Oslo Øst). I løpet av 2023 vil to nye fontenehus komme i gang med AFT (Fontenehuset Rygge og Nordre Follo).
-
Fontenehusets styrke som tiltaksarrangør ligger i arbeidsmiljøet på huset. Medlemmer og ansatte jobber side om side for å skape en trygg atmosfære hvor man kan tilnærme seg arbeidslivet med lave skuldre, i et tempo man velger selv. Noen trenger å bli komfortabel i et arbeidsmiljø før de starter med arbeidsutprøving, og andre trenger erfaring fra ulike yrker (jobbsmak) for å finne ut hva de ønsker å jobbe med.
AFT er ment for de som har behov for å jobbe i et tilrettelagt arbeidsmiljø før de går over til det ordinære arbeidslivet. Deltakere bør ha 30-40% arbeidskapasitet i starten av tiltaket og være motivert for å finne jobb. Deltakerne blir fulgt tett opp av en dedikert veileder ansatt på Fontenehuset (med full taushetsplikt), og får hjelp til individuell karriereveiledning og kartlegging rundt interesser, ressurser, livssituasjon og fremtidsplaner. Deltakerne benytter Fontenehuset som en arena for å høste nye erfaringer gjennom arbeidstrening, sosiale relasjoner og som et springbrett for å komme ut i arbeid eller studier.
Etter en periode på Fontenehuset er det en forventning om at deltakeren kommer ut i ekstern arbeidspraksis. Veilederen følger deltaker og arbeidsgiver over tid. Målet er at praksisen skal lede til vanlig jobb, studier eller avklaring, og deltaker/medlemmet får gode opplevelser av mestring. AFT-tiltaket kan vare ett år, men det er muligheter for forlengelse ved behov. Varigheten skal tilpasses deltagers behov og muligheter på arbeidsmarkedet.
-
Det er flere måter å organisere AFT på i fontenehusene. Tre av fontenehusene får i dag lønnsmidler til to stillinger i AFT-tiltaket. Dette er noe hvert fontenehus blir enige om i avtalen med sitt lokale NAV-kontor.
I Tromsø bruker de benevnelsen medarbeider også for AFT-veilederne. De har fordelt oppgaven på de medarbeiderne som er ønsket som jobbveileder av medlemmer i tiltaket (godkjent av NAV).
De to fontenehusene i Oslo har en annen, mer tradisjonell organisering. Der er det to ansatte som er dedikerte jobbkonsulenter, med en annen stillingsbeskrivelse enn medarbeiderne. De har eget kontor. Jobbkonsulentene er involvert i arbeidsrettet dag og fritidsprogram i ulik grad.
På Oslo sentrum bistår AFT-konsulentene også andre enn de som er deltagere på AFT når de har kapasitet, og arrangerer jobbsøkerkurs for alle medlemmer og deltagere på fontenehuset 2-3 ganger i året. På Oslo Øst arrangerer AFT-konsulentene en ukentlig karrieredag («Arbeid og livsmestring») som også er populært blant vanlige medlemmer.
-
Det kan være smart å prøve å påvirke slik at de som er medlemmer og ønsker seg ut i jobb, kommer inn på lista over AFT-deltakere når det er aktuelt. NAV må henvise, men fontenehuset kan bistå i kontakten med NAV. AFT-konsulenten på huset kan kontaktes for å legge opp en plan.
-
Som AFT-deltaker og medlem kan man få oppfølgning på lik linje med andre medlemmer etter at man har kommet ut i jobb. Noen jobber eller studerer deltid og deltar i arbeidsrettet dag. Noen deltar i fritidsprogrammet, og andre har kun kontakt med AFT-konsulent eller kontaktperson på SMS/telefon.
Støtten varierer etter behov og kan innebære:
Videre fokus på arbeidssøking, intervjutrening og CV
Støtte i utfordrende situasjoner på arbeidsplassen
Hjelp til kontakt med NAV
Støtte til studiet (innleveringer, korrekturlesing, sms-støtte, påminnelser)
Generell støtte fra fontenehuset (personlige utfordringer, økonomi, sosialt)
Fordeler med AFT for fontenehusene
Mer ressurser og økt fokus på jobb og studie
Forbedret samarbeid med NAV
Dedikerte jobbspesialister ansatt på fontenehuset
Fontenehusene som har AFT i dag opplever at det gir et større jobb- og studiefokus på huset, og det blir lettere å involvere andre medlemmer i jobbrettede aktiviteter. Man får mer ressurser, og det gir flere muligheter for støtte, for medlemmer som er nysgjerrig på jobb eller studier. AFT kan også åpne dører og gjøre dialogen med NAV bedre (også for medlemmer), og bidra til et nærere samarbeid.
Fordeler med AFT for deltakerne
Meningsfulle oppgaver, kollegaer og fellesskap
Tilgang på veileder med tid til å bygge relasjon
Oppfølgning også etter man er ferdig i tiltaket
Deltakere i AFT på fontenehus opplever at de får nok tid, og det er ikke uvanlig å få innvilget søknad om forlengelse av tiltaket for de som trenger det. Man får tid til å bygge relasjon, bli mer bevisst på sine ønsker og mål fremover, og få tilbake troa på egne evner og ressurser. Det skapes tillit ved å bli kollegaer og jobbe side ved side. Veilederen er tilgjengelig på huset, og kjenner deltakerne på et annet relasjonsnivå enn i tradisjonelle tiltaksbedrifter.
Arbeidsoppgavene som medlemmer i tiltaket «trener på» oppleves meningsfulle og er knyttet til driften av huset, ikke bare noe man gjør for å gjøre det. Man kan være AFT-deltaker uten å være medlem på fontenehus, men for mange er det en fordel å bli medlem. Man blir en del av arbeidsfellesskapet, det gir et større sosialt nettverk og støtten avsluttes ikke selv man får jobb.
Vanlig spørsmål og svar
-
Frivillighet, varighet, oppmøteplikt, og konsekvenser ved fravær. Medlemskap på Fontenehuset er 100 % frivillig og vil alltid være det. Medlemmer som er i AFT stilles krav til, f.eks oppmøtekrav, men kan når som helst melde seg ut av AFT og fortsette som medlemmer, hvis de finner ut at AFT tiltaket ikke er riktig for dem.
-
Før man setter i gang med AFT bør man ha et godt fundament i den arbeidsrettede dagen.
Det er avgjørende at AFT integreres i driften av fontenehuset. Dette krever at hele fontenehuset snakker konstruktivt om AFT og anerkjenner det som god hjelp til å komme i jobb og få tett oppfølging. Det er også viktig at AFT-konsulentene er synlige i enhetene, gjør seg kjent og bygger relasjoner.
Jobbkonsulentene bør ha god forståelse for, og kunnskap om fontenehusmodellen, i tillegg til å være jobbspesialister.
-
Man kan være AFT-deltaker uten å være medlem på fontenehus, men det kan lønne seg å være det. Som medlem får man mulighet til videre oppfølgning på lik linje med andre medlemmer etter at tiltaket er avsluttet.